Virtuele Roparun 2020 – een geslaagd alternatief!

Het zou de tiende editie worden van Team 136 Daar Lopen We Voor. We zouden er een extra feestelijke Roparun van maken. Het team was in de basis al vrij snel rond, de sponsorcommissie ging aan de slag en de eerste evenementen om geld op te halen werden ingepland. Ondertussen was er een tof idee ontstaan: teamleden van de eerste jaren wilden vanwege het jubileum een tweede team 136 Daar Lopen We Voor opzetten en vanuit Almelo starten voor de halve Roparun! We waren er zó klaar voor.

Maar toen kwam half maart het bericht dat de Roparun 2020 niet door zou gaan. En natuurlijk waren we het allemaal eens met de beslissing. Maar het was wel zuur. Net ons jubileum……

En nu? Konden we de Roparun dit jaar toch door laten gaan? Ja, vond Lutz. Laat ieder op zijn eigen manier in zijn eigen omgeving een stukje van de route voor zijn of haar rekening nemen. Fietsen, hardlopen, wandelen, rolschaatsen, tostie’s bakken, alles is goed. Maar je moet je natuurlijk wel laten sponsoren! Zo ontstond de Virtuele Roparun van #TeamDaarLopenWeVoor, als corona-proof alternatief voor de échte.

De eerste aanmeldingen kwamen binnen. Sommigen kozen hun favoriete stuk, ik liet het open. Kinderen van teamleden meldden zich aan, ouders sloten aan en het begon bij de oud-leden te kriebelen. Toen stroomde de aanmeldingen binnen. En zo hebben we, op een paar kilometer na, de hele route verdeeld. Team geel op z’n best!

De WhatsApp-groep draaide warm; foto’s, filmpjes, favoriete muzieknummers en herinneringen werden gedeeld. En vrijdagavond voor vertrek zaten we virtueel bij elkaar en aten we traditiegetrouw Chinees.

Zaterdagmiddag 30 mei, om 13:36 uur, gaf Mark G het startschot. Hij is degene die team 136 Daar Lopen We Voor tien jaar geleden opzette. Janneke rende de eerste kilometers onder luid gejuich van kinderen en ouders én onder virtueel gejuich van het hele team. Alsof we écht in Parijs waren!

Daarna pakten de renners, fietsers, zwemmers, skaters en wandelaars telkens het stokje over. Ook ‘s nachts! De doortocht in Zele werd zelfs nagebootst. Teamlid Ron had maar liefst zes RONdes van elk 10 kilometer wandelen ingepland. Anny deed het DLWV-journaal, zij gaf in filmpjes aan wanneer het volgende team van start ging. Joek moedigde als altijd aan. En het communicatieteam deelde alles op Facebook, Instagram, Twitter…!

Ik (Milja) heb maandagmorgen met veel plezier mijn stuk gewandeld: virtueel van Numansdorp naar Klaaswaal. In mijn eerste jaar ben ik als basiskamper vanwege moeheid afgehaakt in Bergen op Zoom. Dus mocht ik dit jaar een stuk erna lopen.

Uiteindelijk finishte Tessa maandag 1 juni keurig om 16:36 uur op de Willemsbrug in Rotterdam. Waar normaal met Pinksteren deze brug vol staat met lopers en fietsers en publiek, stond Tessa daar met haar vriendin – wel met haar traditionele finishbiertje. We hadden het gered! Een bizarre maar prachtige tiende maar eigenlijk ook niet tiende editie!

Vandaag werd de opbrengst bekend: we hebben maar liefst 4.347 euro opgehaald! Ik ben er stil van, wat een prachtig bedrag. En bijna mooier dan dit bedrag is de saamhorigheid van het gelegenheidsteam en de bereidheid om zich in te zetten voor het goede doel.

Volgend jaar mogen we hopelijk onze tiende editie in het echt volbrengen. En zo niet? We weten nu hoe het ook kan. Hoe dan ook, Daar Lopen We Voor!

Milja de Vries